10 muzee celebre pe care le putem vizita de acasă

În aceasta perioada, majoritatea instituțiilor culturale au fost închise publicului, iar autoritățile ne sfătuiesc să stăm în casă. Asta pentru mulți poate genera sentimente precum monotonie și plictiseală, dar de ce să nu ne bucurăm de acest timp pentru a citi cărțile pe care le tot amânăm, să încercăm toate rețetele culinare pe care le-am tot văzut pe rețelele sociale sau, de ce nu, să mergem la muzeu, de pe canapea sau de la biroul de acasă.

Partea plină a paharului este că acum suntem capabili să vizităm noi muzee sau să ajungem în locuri vizitate anterior, dar în ritmul nostru, fără a fi limitați de orele de deschidere, aglomerația din interior sau de programul încărcat de vizitare aferent unui city-break.

Inspirat de câteva muzee pe care le-am observat pe rețelele sociale, am decis sa fac aceasta listă cu 10 muzee celebre care oferă tururi virtuale proprii, adăugând la mențiuni mai multe spații culturale ce pot fi vizitate (mai limitat) prin intermediul platformei Google Arts & Culture.

#1 British Museum, Londra

Cu o colecție ce conține mai mult de 8 milioane de obiecte, British Museum a expus o parte din exponate și online. Muzeul a colaborat cu Google pentru a oferi tururi virtuale folosind tehnologia Google Street View.

#2 Musée du Louvre, Paris

Muzeul Louvre nu este doar unul dintre cele mai mari muzee de artă din lume ci și unul dintre cele mai emblematice monumente istorice ale Parisului. Muzeul oferă tururi online gratuite ale câtorva dintre cele mai importante exponate, cum ar fi lucrările lui Michelangelo și antichități egiptene.

#3 Musei Vaticani, Vatican

Muzeele Vaticanului prezintă o colecție impresionantă de artă și sculpturi clasice, unele fiind cadouri primite de suveranii pontifi de-a lungul timpului. Prin turul virtual, puteți observa câteva exponate emblematice, inclusiv Capela Sixtină a lui Michelangelo.

#4 Smithsonian, National Museum of Natural History, Washington, D.C.

Gazdă a celei mai mari colecții de istorie naturală, acest muzeu este dedicat înțelegerii lumii naturale și a locului nostru în ea. Accesând turul virtual, va puteți plimba prin multiple galerii și puteți admira o parte din cele peste 126 de milioane de exemplare de plante, animale, fosile, minerale, meteoriți și artefacte culturale umane.

#5 National Gallery, Londra

Acest muzeu găzduiește peste 2,300 de opere de artă reflectând tradiția vest europeană a secolelor XIII-XIX, conținând picturi semnate de Vincent van Gogh și J.M.W Turner.

#6 US Air Force Museum, Dayton, Ohio

După cum sugerează și numele, acest muzeu prezintă diverse exponate ale USAF, de la arme militare până la avioanele prezidențiale ale lui Roosevelt, Truman, Eisenhower, J.F.Kennedy și Nixon. În turul virtual puteți observa și echipamente folosite în timpul celui de-al doilea război mondial.

#7 Viking Ship Museum, Oslo

Muzeul este gazdă pentru cele mai bine întreținute nave vikinge și pentru multe artefacte folosite în ritualurile de înmormântare. În acest tur virtual puteți vizualiza nava Gokstad, construită în jurul anilor 890 AD, fiind o navă rapidă și flexibilă, potrivită pentru voiaje pe mare pentru un echipaj de 34 de persoane.

#8 Museum of Flight, Seattle

Muzeul zborului din Seattle este cel mai mare muzeu independent, nonprofit din lume dedicat aerului și spațiului. Puteți admira peste 175 de aeronave și nave spațiale, mii de artefacte și poze care să vă ofere o experienta de primă clasă.

#9 Muzeul Naţional de Artă al României, București

O foarte mare supriză plăcută o reprezintă Muzeul Naţional de Artă al României, care oferă o platformă cu tururi virtuale foarte atent făcute, care prin muzica de fundal îți oferă un extra context în cadrul galeriei în care te afli. Muzeul principal conține opere de artă europeană semnate de El Greco, Rubens, Rembrandt, Renoir dar și opere autohtone semnate de Luchian, Theodor Aman, Theodor Pallady, Brâncuși, Corneliu Baba și N. Grigorescu. Pe lângă muzeul principal, se pot vizita Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul K.H. Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady.

#10 NASA Glenn Research Center, Cleveland

NASA oferă tururi virtuale gratuite ale centrului de cercetare Glenn, unde puteți avea parte de experiențe de realitate augmentată, dar și video și audio prin care puteți afla mai multe despre explorarea spațiului.

Mențiuni

  • Musée d’Orsay, Paris – Vă puteți plimba virtual prin muzeul gazduit în fosta Gara d’Orsay, admirând opere de arta semnate de Monet, Cézanne, Gauguin și mulți alții.
  • Guggenheim Museum, New York – Prin tehnologia Street View, Google permite vizitatorilor sa admire faimoasa spirala a muzeului Guggenheim fără a-și părăsi casa. Puteți admira opere de arta din perioada impresionistă, post-impresionistă, modernă și contemporană.
  • Pergamon Museum, Berlin – Unul dintre cele mai mari muzee din Germania, muzeul Pergamon are foarte multe de oferit, chiar dacă nu putem ajunge fizic acolo. Acest spațiu este gazdă pentru multe artefacte antice incluzând aici Poarta Ishtar a Babilonului, dar și bineînțeles, Altarul din Pergamon.
  • Galleria degli Uffizi, Florența – Cel mai vechi muzeu din Europa și cel mai vizitat obiectiv al Florenței, Galeria Uffizi este găzduită de un palat din secolul al XVI-lea și conține lucrări ale celor mai celebri pictori ai epocii, inclusiv Michelangelo, Leonardo da Vinci și Botticelli.
  • Rijksmuseum, Amsterdam – Explorați capodoperele din perioada de aur a Olandei, cuprinzând opere semnate de Vermeer și Rembrandt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *