Ludwig al II-lea și castelele bavareze: Hohenschwangau, Neuschwanstein și Linderhof

Cele 3 castele au un element comun: regele “nebun” Ludwig al II-lea al Bavariei. Se spune că în 1867 acesta a vizitat Château de Pierrefonds, în timpul lucrărilor de restaurare, iar mai apoi Palatul Versailles și s-a minunat de cum francezii și-au omagiat cultura prin aceste clădiri. Observând că Bavaria duce lipsă de astfel de monumente, a devenit visul acestuia să schimbe această situație. De-a lungul vieții sale, a comandat construcția a 3 castele – Neuschwanstein, Linderhof și Herrenchiemsee – iar în acest articol vom vorbi despre turul nostru care a inclus două dintre ele – Neuschwanstein și Linderhof –  plus locul în care acesta a copilărit – Castelul Hohenschwangau.

Castelul Hohenschwangau

Aceasta a fost reședința regelui Ludwig al II-lea în timpul copilăriei și a fost construit de tatăl său, regele Maximilian al II-lea al Bavariei, lângă orasul Fussen. După moartea tatălui sau în 1864, Ludwig a devenit rege și a decis să își construiască un castel propriu, castelul Neuschwanstein, pe muntele din apropierea castelului Hohenschwangau, dar la o înălțime mai mare. Construcția castelului Neuschwanstein a fost privită cu atenție de către Ludwig al II-lea de pe geamul camerei sale din Hohenschwangau.

Castelul Neuschwanstein

Probabil cel mai fotografiat castel din lume, inspirație pentru castelele din universul Disney, este una dintre cele mai vizitate atractii din Germania și unul dintre cele mai vizitate castele din lume. Construcția lui a fost comandată de către același Ludwig al II-lea, care și-a dorit ca această minunăție să fie un omagiu adus lui Richard Wagner. Bineînțeles, există și o alta varianta a motivației. Se spune ca Ludwig al II-lea ar fi construit acest edificiu în scop pur personal, pentru a avea unde să se retraga după pierderea puterilor în fața regatului Prusac. În planul original se regaseau peste 200 de camere, dar momentan doar 14 au fost finalizate. Ironic sau nu, Ludwig a apucat să trăiască în palat doar un total de 172 de zile, iar după moartea sa, castelul a fost deschis publicului.

Un alt lucru interesant este ca cele doua castele, Hohenschwangau și Neuschwanstein, au ajuns să fie construite pe ruinele fostelor castelele Schwanstein, respectiv Hohenschwangau, rezultatul fiind unul confuz din punctul de vedere al numelor.

Castelul Linderhof

Construit de Ludwig al II-lea și singurul care a fost finalizat în timpul vieții sale, castelul Linderhof se afla la aproximativ 200 de metri de cabana de vanatoare a tatălui său, regele Maximilian al II-lea al Bavariei

Este cel mai mic dintre castele construite de Ludwig dar este considerat castelul preferat, în care a locuit cel mai mult… și nici nu îl putem învinovăți. Castelul pare total izolat în pădure și este format dintr-un complex de clădiri și grădini. Noi am avut ghinionul de a ajunge la acesta imediat după orele de inchidere, dar spre suprinderea noastra am fost lăsați să intrăm în complex și să admirăm în liniște domeniul pe care acesta se afla. Aerul curat, verdele “viu” și linistea deplina iti ofereau un cadru de vis. E o experienta foarte rară să ajungi într-un loc de o asemenea importanță și să fii aproape singur în toate grădinile. Din studiul făcut ulterior, recomandăm și vizitarea interioară a clădirilor dar merită să ajungeți acolo chiar și în afara orelor de deschidere.

În rest, lăsăm pozele să vorbească pentru noi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *